Blockchain Dijital Dünyayı Özgürleştirecek


Batılı karar vericiler akıllı düzenlemeleri benimsemeli ve blok zinciri teknolojisinin günlük hayata dahil edilmesini kolaylaştırmak için çalışmalıdır. 

Çoğumuz internetin bize sağladığı özgürlüğü sorgusuz sualsiz kabul etmeye devam ediyoruz. Ancak, internetin gizliliğini ve özgürlüğünü norm olarak kullanan birçok ülkede bile, durum böyle değil. Freedom House'a göre, "Dünya çapında dijital alana devlet müdahalesi, internet özgürlüğünde art arda 11. yılında küresel düşüşe katkıda bulundu." Rapora göre, 70 hükümetten 48'i, dijital alanı daha ağır bir şekilde düzenlemek için harekete geçmeye çalışırken, küresel normlar dijital alanda devlet müdahalesine doğru kaymaya başlıyor "çoğu zaman kullanıcı gizlilik standartlarını ve hatta ifade özgürlüğünü ihlal etmektedir". 

Blockchain teknolojisi, uygun şekilde düzenlenmiş bir ortamda, internetin geleceğini garanti altına almak için gereken çözümleri sağlarken, kullanıcıların gizlilik ve özgürlük haklarını da olumlu yönde etkileyebilir. 

Web 3.0 Devrimi

Çok tartışılan Web 3.0 devrimi kaçınılmazdır. Blockchain tarafından mümkün kılınan merkezi olmayan doğası; olağanüstü özgürlük, mahremiyet ve yenilik fırsatları sağlayacaktır. Ayrıca internet hizmetlerinin ve ürünlerinin büyük işletmelerden ziyade insanlara hizmet etmesini sağlayacaktır. Bazıları Web 3.0'ı duymamış olsa da, temel fikri, blok zincir teknolojisine dayanan World Wide Web'in yeni bir merkezi olmayan yinelemesidir.

Veri, değerin internette nasıl depolandığının ve taşındığının önemli bir parçasıdır. Mevcut durumunda, internet - ve kullanıcıların izlenebilir dijital etkinliklerinin toplamı - şirketlerin kullanıcılardan para kazanmasına olanak tanıyan kaçınılmaz bir üründür ve kullanıcıların kendileri hiçbir zaman parasal olarak fayda sağlamaz. Sorun, verilerin bireysel olarak ticarileştirilmesinin zor olması, ancak toplu olarak oldukça değerli olabilmesidir. Yüzlerce işletme bu ilkeyi kavradı ve tüketici verilerini satarak milyarlarca dolar kazandı.

Web 3.0'ın ortaya çıkışıyla, birincil odak noktasının kullanıcı verilerinin gizliliğini ve güvenliğini sağlamaya odaklandığı bir internet çağına yaklaşıyoruz. Merkezi olmayan bilgi ve veriler, bu yeni internet paradigmasının merkezinde yer almaktadır. Bu hareket, kolektif olarak interneti nasıl anladığımız ve değer verdiğimiz konusunda bir devrim tarafından yönetiliyor, ve blockcahin teknolojisi tarafından kolaylaştırılıyor.

Blockchain

Blockchain teknolojisinin özü, bilgiyi bir aracıda merkezileştirmek yerine çok çeşitli varlıklar arasında mülkiyeti ve bilgiye erişimi dağıtma yeteneğidir. Dağıtılan yönetişim, bireylerin kendi verilerine sahip olmasını ve başka kimsenin olmamasını sağlamar. Ayrıca, yaratıcıları ve kullanıcıları arasında mülkiyeti dağıtarak, merkezi liderliğe ihtiyaç duymadan çok çeşitli aktörler arasında işbirliğine izin veren yeni liderlik yapılarının ortaya çıkmasını kolaylaştırır. 

Bilmeyenler için, blockchain'i farklı kılan, şeffaf ve değişmez bir sistem üzerindeki temel olmasıdır. Bir tür dijital defter olarak tanımlanan, blok zincirindeki tüm bilgisayar sistemleri ve sunucular ağı boyunca dağıtılan işlemleri kolaylaştırır. Her blok, katılımcının defterlerine eklenen ilgili işlemlerle birlikte işlem bilgilerini kaydeder. Çoklu katılımcı yönetimi, değişmez kriptografik imzalar ve merkezi olmayan veritabanını benzersiz kılar.

Web 3.0, blok zinciri teknolojisinin faaliyetlerine dahil edilmesine dayalı olduğundan, oluşturacağı yeni World Wide Web, merkezi olmayan, güvenilmez (Web 3.0 aracıyı alır) ve izinsiz (herkes katılabilir ve hiç kimse yasaklanamaz) olacaktır. Bu gerçekler, otokratik hükümetlerin insan hakları aktivistlerinin ve muhaliflerin internete erişimini engellemeye çalıştığı bir dünyada daha da kritik hale geliyor. Blockchain ve Web 3.0 birlikte yeni bir gelecek inşa ediyor.

Dijital Sahiplik

Blockchain teknolojisinin geleceğin internetine bir başka olumlu katkısı da dijital mülkiyeti ve sahipliği nasıl kolaylaştırdığıdır. İster inanın ister inanmayın, internetin önemli bir kısmı kullanıcı tarafından oluşturulan içerik üzerine kurulmuş olsa da, sosyal medya gönderileri gibi içerik üretenler bunların hiçbirine sahip değildir. Örneğin YouTube, "ticari olarak uygun" olmayan bir hesabı silebileceğini söylüyor. Web 2.0'da oynanan oyunlarda, oyun yaratıcıları hesaplarla bağlantılı oyun içi öğe satın alımlarını serbestçe iptal edebilir. Benzer şekilde, biri oyunu oynamayı bırakmaya karar verirse, oyun içi öğelerin değeri doğal olarak tamamen kaybolur.

Web 3.0, dijital varlıkların doğrudan mülkiyetine izin verecektir. Kaynak ve geçerliliği göstermek için, kullanıcılar benzersiz bir kimlik ve dijital bir orijinallik sertifikası ile dijital baskılar oluşturabilir. Ayrıca, sanatçıların yasaya bağlı kalarak gönderileri kabul etmesine ve dijital eserleri koleksiyonculara iletmesine olanak tanır. Bir oyunun tasarımcıları dahil hiç kimse mülkiyeti elinden alma yetkisine sahip değildir. Ayrıca, kişi oynamayı bırakmayı seçerse, değerlerini geri kazanmak için açık serbest pazarlarda oyun içi satın alımları satabilir veya takas edebilir.

Blockchain'in Önemi

Bu önemli değişikliklerin hiçbiri blockchain teknolojisi olmadan mümkün olmayacak, çünkü benzersiz özellikleri günümüz pazarında mevcut herhangi bir alternatifle değiştirilemez. Dünya çapındaki hükümetlerin mevcut süreçleri iyileştirmek için blok zinciri kullanmasının bir nedeni var. Elbette, blok zincirinin kullanıcılar arasında güvenli ve güvenli veri paylaşımını kolaylaştırma potansiyelinin yanı sıra, benzersiz özellikleri taraflar arasında diğer teknolojilerin oluşturamadığı bir güven duygusu yaratır.

Güven açısından, blockchain'in gerçek değeri ademi merkeziyetçilikte ve şeffaflık ve değişmezliğin faydalarında bulunur. Ayrıca, işlemleri nasıl işlediğine dair verimli iş akışı süreçleri oluşturarak blok zinciri, aracıları ortadan kaldırarak hepimizi paradan kurtarabilir.

Yeniliği Kucaklayın

Son yirmi yılda internet, finansal piyasalar, kültür ve politika da dahil olmak üzere dünyadaki bildiğimiz her şeyde devrim yarattı. Blok zinciri aracılığıyla geliştiricilere sunulan araçlar sayesinde Web 3.0 devrimi, hayal edebileceğimizden daha yakın. Şu anda blockchain teknolojisinin yardımıyla geliştirilmekte olan, daha adil bir internet için gerekli altyapıyı oluşturan ve insanların kâr etmelerine ve kendi dijital aktivitelerinden tam olarak yararlanmalarına olanak tanıyan yüzlerce uygulama var. Blockchain'in sürekli gelişimi, Batılı karar vericileri akıllı düzenlemeleri benimsemeye ve bu ezber bozan şeyin vatandaşlarının günlük yaşamlarına dahil edilmesini kolaylaştırmaya çağırmalıdır.

İlker ZORLU, dünya çapındaki markaların finansal analizlerini, planlamasını ve yatırım dönüşümlerini artırmalarına yardımcı olan bir finansal danışmandır, yazar ve konuşmacıdır.

Finans Uzmanlığı konusunda 18 yıllık uluslararası deneyime sahiptir. Haziran 2012'de ABD, Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nden (2013'te Bloomberg/Businessweek tarafından en iyi 25. ABD işletme okulu) ve Lyon, Fransa'daki CEFAM International Business School'dan 5 yıllık çift diploma eğitim programından mezun olmuştur.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

2022 ve sonrası için ALTIN fiyat tahmini: Yeni zirvelere çıkacak mı?

Latest Situation in the Misery Index

"Volcker Anı" Nedir?