2022 ve sonrası için ALTIN fiyat tahmini: Yeni zirvelere çıkacak mı?



Geçen haftanın sonunda, bu sabah (4 Nisan) aniden düştükten sonra, altın fiyatı, ABD dolarının güvenli limanlardan fon çekmeyi güçlendirmesinin ardından erken işlemlerde toparlanarak ons ​​başına 1.931$'a yükseldi. 

Geçen Cuma günü ABD'de yayınlanan aylık istihdam raporu, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarıyla artan enflasyonu durdurmak ve altın fiyatını yukarı çekmek için daha sert bir yaklaşım izleyeceğine dair hissiyatı güçlendirdi. Ukrayna'da devam eden çatışmalar ve hafta sonu Rusya'da vahşet iddialarının ortaya çıkmasının ardından daha sert yaptırımlar beklentisi, duyarlılığı ve fonları bu değerli metale geri çekebilir.



Son zamanlarda yatırım bankası Goldman Sachs, 2022 altın hedefini ons başına 2.500 dolara yükselterek, ekonomik ve jeopolitik belirsizliklerin yanı sıra esnek Asya perakende talebinin ortasında artan yatırımcı ve merkez bankası talebini öne sürdü. 

Bu yazımda analistlerin en son altın fiyat tahminlerini değerlendirerek sizlere tahminde bulunmaya çalışacağım.


Yatırımcı güvenli liman ararken Altın rotasını değiştirdi

Altın fiyatı, yatırımcıların faiz oranlarındaki artış beklentisiyle metale olan maruziyetlerini azaltmasıyla birlikte 2021 yılını %2,9 düşüşle 1,828,60 dolardan kapattı.


Fiyat 25 Ocak'ta ons başına 1.855$'a yükseldi, ardından 28 Ocak'ta 1.786.60$'a düştü. Tahvil getirileri yükseldi, değerli metallerin çekiciliğini azalttı, çünkü onları tutmak faiz getirmedi. Ancak Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim ve ABD'de beklenenden yüksek işsizlik rakamları, fiyatı yukarı yönlü bir trende soktu. Rus birliklerinin Ukrayna topraklarına girdiği 24 Şubat'ta 1.926 dolara ulaştı. Altın fiyatı euro bazında 1.768€ ile yeni bir rekora yükseldi.

İstilanın artmasıyla 1 Mart'ta 1.944$'a geri dönmeden önce, fiyat ton başına 1.887$'a gerileyerek hafta sonu boyunca piyasa kâr satışlarıyla geriledi. Altın, 4 Nisan'da yazımı yazmaya başladığımda ton başına 1.926$ civarında işlem görüyordu.

Yatırımcılar portföylerini güvenli liman varlıklarına doğru yeniden dengeledikçe altın ve diğer değerli metallerin fiyatları yükseldi. Rusya merkez bankası, uluslararası toplumun bankacılık sistemini hedef alan yeni bir yaptırım turu uygulamasıyla iki yıllık bir aradan sonra altın alımlarına devam edeceğini söyledi.

Avustralya Bankası ANZ'den bir analist notuna göre, hafta sonu rallide yaşanan duraklama, "adil bir miktarda risk priminin zaten fiyatlandırılmış olduğunu" gösterdi. “Yükselen enflasyon, reel oranları daha da negatif bölgeye itiyor ve bu da kısa vadede altının aşağı yönünü geniş ölçüde koruyor. Yine de bu, Fed'in agresif faiz artırımlarıyla dengelenebilir.”

Powell, Çarşamba ve Perşembe günleri Kongre'de ifade veriyordu. Kanada bankası TD Securities'deki analistler, piyasanın "giderek daha belirsiz hale gelen sıkılaştırma yolunu ölçmek için" izlediğini belirtti. Gözlemciler, merkez bankasının bu ay faiz oranlarını 50 baz puan artırmasını bekliyorlardı, ancak bu, çatışmanın finansal piyasalarda yarattığı çalkantı nedeniyle sorgulandı.

Peki FinansalAnalistler, piyasanın önümüzdeki haftalarda ve aylarda nasıl hareket edeceğini düşünüyor? Gelin birlikte en son tahminlerden bazılarına bakalım;

2022 ve sonrası için ALTIN fiyat tahmini: Yeni zirvelere çıkacak mı?

TD’nin analizi Perşembe günü yaptığı açıklamada, “yüksek enflasyon rejiminde tahvillerin güvenli liman rolüne meydan okunarak çapraz varlık korelasyon matrisi vurgulanabileceğinden, stagflasyon şokunun ortasında altının güvenli limanların kralı olduğunu” söyledi.

“Ukrayna'daki savaşın emtia fiyatları üzerinde daha kalıcı bir enflasyonist şoka yol açabilecek önemli ve açık sonuçları var. Şimdilik, doğrudan ticaret akışlarının marjinal olduğu göz önüne alındığında, ABD'de bir büyüme şoku olarak çatışmanın doğrudan etkileri daha sınırlıdır. Ancak, tedarik zincirlerinde devam eden kesintilerin yayılma etkisine sahip olması ve enflasyonun tüketiciler üzerinde bir vergi görevi görmesi muhtemel olduğundan dolaylı etkiler daha önemlidir. Buna karşılık, piyasa Mart ayı için 50 baz puanlık bir Fed artışını fiyatlandırmaya devam ediyor, ancak müteakip oran patikası üzerindeki etkiler daha az net."

Enflasyon beklentileri ek gevşeme işaretleri gösterirse, jeopolitik gerilimlerin Fed'in niceliksel sıkılaştırmayı kullanarak likiditeyi artırma ve likiditeyi geri çekme planlarını rayından çıkarması olası değildir” diye eklediler. “Ancak, şok aynı anda tüketici duyarlılığını da düşürürse, Fed işsizlik ve enflasyon hedefleri arasında sıkı bir ipte yürümek zorunda kalacak.

Heraeus Kıymetli Metaller'den yapılan analiz, “parasal sıkılaştırmanın altın için kötü olmayabileceğini öne sürdü. Daha önce, Federal Rezerv faiz oranlarını yükseltmeye başladığında, sonraki 6 ve 12 ayda altının fiyatı genel olarak yükseldi. 1980'lerden bu yana, 1986, 1999, 2004 ve 2015'te başlayan oran artış döngülerini, önümüzdeki altı ayda %10-20'lik artışlarla yükselen altın fiyatları izledi. İstisnalar, fiyatın %11'in üzerinde düştüğü 1983 ve fiyatın %3 düştüğü 1994'tü.

“Reel faiz oranları derinden negatif ve Fed'in faiz artırımına rağmen negatif kalması muhtemel. Enflasyon gevşeyebilirken, bir süre Fed'in %2 hedefinin oldukça üzerinde kalması muhtemel. Artan enerji fiyatları, yüksek manşet enflasyona katkıda bulundu ve 2022 ilerledikçe yıldan yıla kazanımlar daha küçük olabilir. Ancak gıda ve enerjiyi hariç tutan çekirdek enflasyon da Ocak ayında ABD'de %6,0 ile yüksek seyrediyor. Bu, enflasyonun itici güçlerinin sadece emtia fiyatlarından daha geniş olduğunu göstermektedir. Altın fiyatı, reel faiz oranlarının ne kadar düşük olduğuna kıyasla düşük değerli görünüyor ve bu, jeopolitik gerilimlerden kaynaklanan güvenli liman desteği olmasa bile daha yüksek altın fiyatını destekleyebilir.”

Heraeus analistleri şunları da ekledi: 

"Dün gece Ukrayna'nın başkentinde meydana gelen büyük bir patlama haberlerini görmek bile altın, gümüş ve en özel olarak paladyum için kaliteli asansöre uçuş sağlıyor. Bununla birlikte, Afrika'da bir altın madenciliği grevi potansiyeli bugün altına destek sağlayabilir, ancak bu haberler büyük olasılıkla arka planda kalacak" dedi. “Ukrayna'daki durum, yıllık %3,4'e varan altın varlıkları ile altın ETF yatırımını çekmeye devam ediyor... Altındaki net spesifikasyon ve fon, artık Temmuz 2020'den bu yana en büyük olabilir. İleriye dönük, hatta geçici sakin altın ve gümüşü büyük düşüşlere karşı son derece savunmasız bırakacak.” Zaner'in teknik analizi, “Nisan altının temel desteğinin 1.910 dolara yükseldiğini ve 1.975 dolara kadar önemli bir pivot noktası görüyoruz."

TradingView'deki teknik analiz, basit hareketli ortalama (SMA) ve üstel hareketli ortalamanın (EMA) yanı sıra 'sat' sinyallerini gösteren hareketli ortalama yakınsama sapması (MACD) ile, yazı yazılırken (4 Nisan) daha kısa zaman dilimleri için düşüş gösteriyordu. 

Uzun vadede, Kanadalı Scotiabank, altın fiyatının 2022'de ons başına ortalama 1.850$'a düşebileceğini ve 2023'te ons başına 1.700$'a düşebileceğini tahmin ediyor. En son notlarında, ANZ analistleri uzun vadeli altın fiyatı görünümlerinde düşüş yaşadılar. 

Fiyatın Haziran ayı sonunda 1.750 dolara, Aralık ayı sonunda ise ons başına 1.600 dolara düşebileceğini ve yıl için ortalama 1.725 dolara düşebileceğini tahmin ettiler. Fiyatın Eylül 2023'ün sonunda 1.400 dolara ve gelecek yıl ortalama 1.458 dolara düşebileceğini tahmin ediyorlar. 

Hollanda bankası ABN Amro'daki analistler, 2022 için altın fiyatı tahminlerinde daha aşağı yönlüydüler ve fiyatın ortalama 1.500$ olmasını ve ardından 2023'te 1.300$'a düşmesini bekliyorlardı. 

Ancak Schroder Investment Management Australia, 2022 için altın tahmininde daha iyimserdi. Metals Fon Yöneticisi James Luke, 2 Mart'ta şunları yazdı: pozitife dönüyor.

“Jeopolitik durumun nasıl geliştiğine bakılmaksızın bunun 2022'ye kadar devam edeceğini düşünüyoruz…. Artan piyasa stresi zamanlarında bir değer deposu aramanın yanı sıra, anormal makroekonomik zemin göz önüne alındığında birçok yatırımcının yaklaşan faiz artırım döngüsünü son derece riskli gördüğüne inanıyoruz… Faiz artışlarının ve niceliksel gevşemenin kaldırılmasının bu kadar olumsuz bir sonuç doğurması tamamen mümkün. Tüketicilerin halihazırda negatif reel gelir artışı yaşadığı ekonomiler üzerindeki etkisi, çok geçmeden tersine çevriliyor.”

Bu analizler üzerine yorumum şu;

"Stagflasyonist sonuçların potansiyeli yüksek (yani düşük büyüme ve yüksek/yükselen enflasyon) ve negatif reel faiz oranlarıyla uzun bir finansal baskı döneminde kalma olasılığımız da yüksek. Bu, altın için çok olumlu bir makroekonomik zemin…"

Portföyleri çeşitlendirmek için birkaç başka seçenekle birlikte altının önümüzdeki yıllarda 'TINA' (alternatifi yok) güvenli liman varlığı olma yolunda ilerlediğine inanıyoruz.

Finansal piyasaların son derece oynak olmaya devam ettiğini, bu nedenle altın fiyatının birkaç saat içinde ne olacağını doğru bir şekilde tahmin etmeyi zorlaştırdığını ve uzun vadeli tahminler vermeyi daha da zorlaştırdığını akılda tutmak önemlidir.

Bu nedenle, analistler tahminlerini yanlış yapabilir ve yapabilirler. Herhangi bir yatırım kararı vermeden önce her zaman kendi araştırmanızı yapmanızı ve en son piyasa trendlerini, haberleri, teknik ve temel analizleri ve uzman görüşlerini dikkate almanızı öneririz. 

Ve asla kaybetmeyi göze alabileceğinizden daha fazla yatırım yapmayın.

Saygılar,

Yazar Hakkında;

İlker ZORLU, dünya çapındaki markaların finansal analizlerini, planlamasını ve yatırım dönüşümlerini artırmalarına yardımcı olan bir finansal danışmandır, yazar ve konuşmacıdır.

Finans Uzmanlığı konusunda 18 yıllık uluslararası deneyime sahiptir. Haziran 2012'de ABD, Boston'daki Northeastern Üniversitesi'nden (2013'te Bloomberg/Businessweek tarafından en iyi 25. ABD işletme okulu) ve Lyon, Fransa'daki CEFAM International Business School'dan 5 yıllık çift diploma eğitim programından mezun olmuştur.




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Blockchain Dijital Dünyayı Özgürleştirecek

"Volcker Anı" Nedir?